AI en Brede Zoekwoorden in Google Ads: Testen of Toch Vermijden?

Leestijd: 5 minuten

“Brede zoekwoorden toevoegen” de aanbeveling die in iedere Google Ads account te vinden is en welke iedere Google accountmanager wel eens heeft voorgesteld. In Google Ads speelt AI een steeds grotere rol, waardoor brede zoekwoorden krachtiger worden in combinatie met slimme biedstrategieën. Dit biedt nieuwe mogelijkheden om doelgroepen te bereiken. Maar het blijft belangrijk om te weten wanneer brede zoekwoorden wel of niet effectief zijn. In deze blog bespreken we hoe je brede zoekwoorden optimaal kunt inzetten in het tijdperk van AI.

Wat zijn brede zoekwoorden?

Google Ads biedt verschillende manieren om zoekwoorden te gebruiken, zodat je kunt bepalen hoe nauwkeurig of breed je advertenties worden weergegeven wanneer iemand iets zoekt op Google. De drie zoekwoordopties zijn brede zoekwoorden, exacte zoekwoorden en woordgroepen.

Brede zoekwoorden zorgen ervoor dat je advertentie verschijnt bij een breed scala aan zoekopdrachten die gerelateerd zijn aan je zoekwoord. Google laat je advertentie zien bij vergelijkbare zoekopdrachten, synoniemen, spelfouten en soms zelfs zoekopdrachten die niet precies je zoekwoord bevatten, maar er wel mee te maken hebben.

Voorbeeld met “meubelzaak”: Als je “meubelzaak” instelt als een breed zoekwoord, kan je advertentie verschijnen voor zoekopdrachten zoals:

  • “tweedehands meubelzaak”
  • “wooninrichting”
  • “online meubelwinkel”
  • “crèmekleurige leren modulaire bank”

Je bereik is groot, maar er is ook een kans dat je advertentie wordt getoond voor zoekopdrachten die niet helemaal relevant zijn, zoals “tweedehands meubelzaak”, terwijl je misschien alleen nieuwe meubels verkoopt.

De voordelen van brede zoekwoorden

Google probeert voortdurend adverteerders te stimuleren om brede zoekwoorden te testen. Er zijn ook momenten waarop het testen van brede zoekwoorden daadwerkelijk gunstig kunnen zijn voor een campagne.

1.Verhoog je bereik en ontdek nieuwe doelgroepen: Brede zoekwoorden zijn bedoeld om een groot publiek te bereiken. Tegelijkertijd wordt de manier waarop mensen zoeken via Google steeds complexer. Zo wordt er bijvoorbeeld steeds vaker gebruik gemaakt van voice search. Wanneer je een nieuw product lanceert of nieuwe zoekwoorden wilt testen, kunnen brede zoekwoorden je helpen om inzichten te krijgen in zoekgedrag en nieuwe zoekwoorden te ontdekken die je in eerste instantie misschien hebt gemist.

2.Verbeter de prestaties met AI: Brede zoekwoorden werken goed samen met Google’s algoritme voor automatisch bieden, zoals Target CPA of Target ROAS. Dit heeft allemaal te maken met de ontwikkelingen op het gebied van artificial intelligence (AI). Het algoritme van Google wordt steeds slimmer en gebruikt steeds meer signalen, zoals locatie, landingspagina, eerdere zoekopdrachten en verwachte prestaties. Het voordeel van brede zoekwoorden is dat Google al deze informatie kan inzetten om de juiste doelgroep te bereiken. Uit vele experimenten blijkt dat brede zoekwoorden vaak de laagste kosten per klik (CPC) opleveren in vergelijking met exacte en woordgroep zoekwoorden.

Beste practises voor het testen van brede zoekwoorden

Om het meeste uit brede zoekwoorden te halen, is het belangrijk om een aantal tips op te volgen.

  • Gebruik Smart Bidding
    Je Google Ads account moet veel conversiedata hebben. Als je veel conversies hebt kunnen deze signalen samen met een automatische biedstrategie Google helpen om effectief te automatiseren. Zorg er ook voor dat de gewenste doel-ROAS of doel-CPA behaald wordt voordat je met brede zoekwoorden gaat experimenteren.
  • Negatieve zoekwoorden op voorhand toevoegen
    Gebruik een uitgebreide lijst met negatieve zoekwoorden. Dit voorkomt dat je advertentie wordt getoond voor ongewenste zoekopdrachten. Het is bijvoorbeeld slim om je eigen merknaam vooraf uit te sluiten, zodat je niet onnodig adverteert op je eigen merk. Dit voorkomt ook overlap met een mogelijke merknaamcampagne die al loopt. Daarnaast is het handig om alle phrase en exact zoekwoorden die je in andere campagnes gebruikt, uit te sluiten in de campagne met brede zoekwoorden, zodat de campagnes elkaar niet overlappen.
  • Houd de zoekopdrachten goed in de gaten
    Controleer regelmatig welke zoekopdrachten je brede zoekwoorden activeren. Gebruik deze informatie om je negatieve zoekwoordenlijst aan te passen en je targeting te verbeteren.
  • Combineer met andere zoekwoordtypes
    Gebruik brede zoekwoorden samen met phrase match en exact match zoekwoorden. Dit geeft je de kans om een groot publiek te bereiken, maar toch controle te houden over de belangrijkste zoekopdrachten. Je kunt ook snel terugschakelen naar phrase en exact match wanneer je brede zoekwoorden niet het gewenste resultaat opleveren.
  • Gebruik responsieve search ads
    Responsieve search ads (RSA) werken uitstekend samen met brede zoekwoorden, omdat ze beide gericht zijn op het vergroten van je bereik en het ontdekken van nieuwe doelgroepen. Met RSA’s kun je meerdere koppen en beschrijvingen invoeren, waarna Google AI verschillende combinaties test om te zien welke het beste presteert. Deze flexibiliteit sluit goed aan bij brede zoekwoorden, omdat de advertenties zich automatisch aanpassen aan de variaties in zoekopdrachten. Door de AI-gestuurde optimalisatie van zowel RSA’s als brede zoekwoorden, kunnen je advertenties relevanter en effectiever worden. Dit leidt vaak tot hogere klikfrequenties en betere conversieresultaten.
  • Test als experiment of met een klein budget
    Wanneer je voor het eerst brede zoekwoorden test, zet dan een experiment op of test met een klein deel van je budget. Zo kun je de resultaten beoordelen zonder meteen veel geld uit te geven. Wil je het als experiment inzetten? Volg dan de volgende stappen:
    1. Ga in het aanbevelingstabblad van je campagne op zoek naar de aanbeveling ” Brede zoekwoorden toevoegen”.
    2. Klik op “Bekijk aanbeveling” en vervolgens op de drie verticale stippen in dit gedeelte

3. Klik op “Toepassen als experiment”

4. Vervolgens kun je kiezen hoeveel percentage van je campagnebudget naar het experiment met brede zoekwoorden gaat.

Wanneer brede zoekwoorden vermijden

Brede zoekwoorden zijn niet altijd geschikt voor elke campagne. Hier lees je wanneer je ze beter kunt vermijden om verspilling en inefficiëntie te voorkomen:

  • Als je een beperkt budget hebt
    Brede zoekwoorden kunnen snel tot hogere kosten leiden, vooral als je ze niet goed beheert. Werk je met een beperkt budget? Dan is de kans groter dat je betaalt voor irrelevante zoekopdrachten. In dat geval kun je beter starten met meer specifieke zoekwoordtypes.
  • Wanneer precisie essentieel is
    Voor campagnes die gericht zijn op nichemarkten of waarbij elke klik duur is, kan brede zoekwoordkeuze te veel variatie geven. Kies in dat geval voor phrase match of exact match voor meer controle.
  • Als je niet bereid bent om vaak te monitoren en aan te passen
    Brede zoekwoorden vereisen voortdurend optimalisaties om ervoor te zorgen dat ze relevant verkeer genereren. Als je niet regelmatig je zoekopdrachten kunt controleren of negatieve zoekwoorden kunt toevoegen, loop je het risico onnodig geld uit te geven.
  • Als je geen Smart Bidding gebruikt of je doel-ROAS/CPA nog niet hebt behaald
    Brede zoekwoorden werken het beste wanneer je Smart Bidding gebruikt, zoals Target ROAS of Target CPA, omdat Google’s algoritme dan automatisch je biedingen optimaliseert op basis van de prestaties. Zonder een gevestigde doel-ROAS of CPA is de kans groter dat brede zoekwoorden leiden tot inefficiënte bestedingen en hogere kosten.

Brede zoekwoorden kunnen je bereik vergroten, maar moeten zorgvuldig worden ingezet. Begin met een klein budget en gebruik Smart Bidding om kosten te optimaliseren. Vergeet niet regelmatig je campagnes te monitoren en negatieve zoekwoorden toe te voegen om irrelevante zoekopdrachten te voorkomen. Met een slimme aanpak kun je de voordelen van brede zoekwoorden maximaal benutten.

Kennisbank

Meer updates?

We houden je graag op de hoogte.

  • Alle nieuwste ontwikkelingen over zoekmachine adverteren
  • Exclusieve uitnodigingen over kennisevents
  • Laatste ontwikkelingen binnen SEO Marketing, SEA marketing en meer. 
  • Maximaal één keer per maand
  • Updates van het beste Digital Marketing Agency van België

Meer blogs over

zoekmachine adverteren

Zoekmachine Adverteren
MvH Media

Wat is CRO & de psychologische principes

Psychologische principes achter conversieoptimalisatie: Hoe gedragsinzichten jouw CRO Strategie Versterken Je website trekt veel bezoekers, maar ze verlaten je website zonder (de gewenste) actie uit

Lees blog
50%

Je bent er bijna

Waar mogen we hem naar toe sturen?