Wat is CRO & de psychologische principes

Leestijd: 6 minuten

Psychologische principes achter conversieoptimalisatie: Hoe gedragsinzichten jouw CRO Strategie Versterken

Je website trekt veel bezoekers, maar ze verlaten je website zonder (de gewenste) actie uit te voeren. Een gemiste kans! Hier komt CRO (Conversion Rate Optimization), oftewel conversieoptimalisatie in beeld. Als je je afvraagt waarom je bezoekers maar niet converteren, dan kan het zijn dat je nog niet, of nog niet genoeg, inspeelt op de psychologie van menselijk gedrag.

Wat is een conversie?
Om te begrijpen wat conversie-optimalisatie voor je kan betekenen is het belangrijk te weten wat een conversie precies is. Een conversie is een actie die de bezoeker onderneemt op de website en die van belang is voor een bedrijf. Dit kan variƫren afhankelijk van de doelen van een bedrijf of website. Voor een e-commerce webshop is een conversiedoel bijvoorbeeld het doen van een aankoop, terwijl andere bedrijven willen dat een bezoeker een offerte aanvraagt. Dit zijn een aantal voorbeelden van veel voorkomende conversies:

  • Een aankoop; de bezoeker koop een product of dienst op de website.
  • Een offerte aanvraag; de bezoeker vraagt een offerte aan voor een product of dienst op de website.
  • Een aanmelding; de bezoeker meldt zich aan voor bijvoorbeeld de nieuwsbrief of een webinar.
  • Een formulier invoer; de bezoeker vult een bepaald contactformulier in.
  • Een registratie; de bezoeker registreert zich op de website en maakt een account aan.
  • Een klik op een link; de bezoeker klikt op bijvoorbeeld een advertentie, wat voor inkomen zorgt bij de website beheerder.

Het conversiepercentage
Om de prestaties van paginaā€™s, elementen en campagnes inzichtelijk te maken wordt er vaak gewerkt met het conversiepercentage. Het conversie percentage meet je door het aantal bezoekers dat de gewenste conversie uitvoert (zoals de bovenstaande voorbeelden) te delen door het totale aantal bezoekers van je website of specifieke pagina. Dit resultaat vermenigvuldig je vervolgens met 100 om een percentage te krijgen.

Een voorbeeld: Stel dat je in een maand 5000 bezoekers op je website hebt en 150 bezoekers hebben een aankoop gedaan. Het conversiepercentage wordt dan als volgt berekend:

Het conversie percentage is in dit voorbeeld 3%.

Hoe werkt conversie-optimalisatie?

CRO (conversion rate optimization) is een systematisch proces dat continue herhaald wordt. Het begint bij het uitvoeren van een uitgebreide analyse waaruit hypothesen worden gesteld, die vervolgens worden ontworpen, getest en uiteindelijk doorgevoerd. De resultaten

Conversieoptimalisatie gaat verder dan enkel design en usability; het draait om de juiste gedragsinzichten die bepalen of iemand actie onderneemt of niet. In deze blog duiken we in op wat conversie optimalisatie precies is en bespreken we vijf bewezen strategieƫn die jou helpen om dat conversieratio een flinke boost te geven.

BOOM-model Online Dialogue: 5 optimalisatie strategieƫn

  1. Ā Ability: Maak gewenst gedrag zo simpel mogelijk

Bezoekers zijn snel afgeleid en willen niet te veel moeite doen. Zorg daarom dat het uitvoeren van de gewenste actie eenvoudig is. Een duidelijk pad naar conversie zonder overbodige stappen vergroot de kans dat bezoekers daadwerkelijk converteren. Amazon speelt hier slim op in met hun ‘Buy Now’-functie, waarmee klanten direct kunnen afrekenen zonder extra stappen. Hierdoor verkorten ze het aankoopproces en begeleiden ze de klant sneller door de customer journey, wat de kans op afhaken tijdens het afrekenen vermindert.

  1. Attention: Richt de aandacht op het gewenste element

In een zee van online prikkels is het essentieel om de aandacht van je bezoeker te richten op datgene wat er Ć©cht toe doet. Zorg dat je belangrijkste boodschap of call-to-action knop duidelijk opvalt. Dit kan door het gebruik van kleur, positionering of zelfs bewegende elementen die de aandacht trekken. Zo plaatst Apple duidelijke en opvallende call-to-action knoppen op hun productpagina’s, zoals de “Koop” knop die visueel enorm opvalt door kleur en plaatsing.

  1. Motivation: Sluit aan bij de doelen en behoeftes van mensen

Mensen worden gemotiveerd door hun eigen doelen en behoeften. Als jouw aanbod aansluit bij wat zij zoeken, is de kans groter dat ze overgaan tot actie. Gebruik taal en beelden die de doelgroep weerspiegelen en benadruk de voordelen die voor hen relevant zijn. Nike doet dit bijvoorbeeld met motiverende slogans zoals “Just Do It” en beelden die prestaties en persoonlijke doelen benadrukken. Ook het duidelijk communiceren van USP’s zoals “Gratis verzending” of “24/7 klantenservice” kan bezoekers motiveren om een aankoop te doen.

  1. Certainty: Verhoog zekerheid over het product, het proces of de organisatie

Onzekerheid is ƩƩn van de grootste drempels voor conversie. Door vertrouwen op te bouwen, bijvoorbeeld door middel van klantbeoordelingen, garanties, of duidelijke communicatie, kun je deze onzekerheid wegnemen. Bezoekers willen weten dat ze de juiste keuze maken en dat ze niet voor verrassingen komen te staan. Een bedrijf dat hier goed op inspeelt is Booking.com. Booking.com verhoogt bijvoorbeeld zekerheid door klantbeoordelingen en beoordelingen van accommodaties duidelijk te tonen, wat het vertrouwen van potentiƫle klanten versterkt.

  1. Choice Architecture: Beinvloed de keuze door te veranderen hoe opties worden gepresenteerd

Door te veel keuze kunnen bezoekers zich overrompeld voelen, waardoor ze juist moeite krijgen om een beslissing te nemen. Door het aantal opties te beperken en de belangrijkste keuze duidelijk te benoemen, kun je hen op subtiele wijze naar de gewenste actie leiden zonder druk uit te oefenen. Een voorbeeld hiervan is het tonen van “Vaakst bestelde producten” of het vooraf instellen van een “sorteren op” functie. Coolblue doet dit goed door “Coolblueā€™s Keuze” te markeren, wat klanten helpt om sneller een beslissing te nemen.

Ook Spotify speelt hier goed op in door het aanbieden van verschillende abonnementen, zoals Individual, Student, Duo, en Family. Ze markeren het “Individual” abonnement met een opvallende roze knop “Probeer het 3 maanden gratis” en benadrukken de gratis proefperiode. Dit trekt de aandacht van gebruikers en moedigt hen aan om voor deze optie te kiezen, vooral omdat het de eerste optie is die ze zien en meteen aantrekkelijk lijkt door de gratis aanbieding. Dit is een goed voorbeeld van hoe je met Choice Architecture gebruikers subtiel kunt sturen naar een gewenste keuze.

Waarom CRO werkt

Deze strategieĆ«n zijn gebaseerd op bewezen psychologische principes. Ze helpen je om beter in te spelen op het gedrag van je bezoekers, wat direct leidt tot hogere conversieratioā€™s. Bij MvH Media gebruiken we deze inzichten dagelijks om onze klanten naar het volgende niveau te tillen.

Wil je meer weten over hoe deze principes jouw conversies kunnen verhogen? Neem contact met ons op en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen.

Kennisbank

Meer updates?

We houden je graag op de hoogte.

  • Alle nieuwste ontwikkelingen over zoekmachine adverteren
  • Exclusieve uitnodigingen over kennisevents
  • LaatsteĀ ontwikkelingen binnen SEO Marketing, SEA marketing en meer.Ā 
  • Maximaal Ć©Ć©n keer per maand
  • Updates van het beste Digital Marketing Agency van BelgiĆ«

Meer blogs over

zoekmachine adverteren

50%

Je bent er bijna

Waar mogen we hem naar toe sturen?