Een goede internationale online marketing strategie uitstippelen brengt vrijwel altijd SEO vraagstukken met zich mee, vaak ook in combinatie met technische drempels of keuzes die gemaakt moeten worden. Want moet er nu gekozen worden voor een www.voorbeeld.com/de/ URL structuur of juist voor een www.voorbeeld.de domein? Wij nemen je in dit artikel stap voor stap mee om de juiste keuzes te kunnen maken voor een optimale internationale zichtbaarheid.
URL structuur kiezen
Wanneer de gewenste landen duidelijk in beeld zijn, is vaak de URL structuur een van de eerste zaken voor de website / webshop waar een keuze in gemaakt dient te worden. Er zijn diverse opties die beschikbaar zijn (zie de tabel hieronder):
ccTLD
Voordelen:
- Duidelijke geotargeting
- User Experience (Wanneer iemand in Duitsland woont en ook een Duitse browser gebruikt, zal diegene over het algemeen eerder geneigd zijn om ook op een .de domein te klikken)
- De serverlocatie is irrelevant
- Geotargeting binnen Google Search Console gebeurd vanzelf
- Lokale hosting mogelijk voor een verbeterde laadtijd van de pagina’s
Nadelen
- Duurder, omdat er meerdere extensies aangeschaft moeten worden (.nl, .de, .fr, etc.)
- Bij uitbreiding naar andere landen is het mogelijk dat de domeinnaam al geclaimd en niet meer beschikbaar is
- Meer server-infrastructuur benodigd om diverse domeinen te onderhouden
- URL geeft geen informatie over de taal (.ca kan bijvoorbeeld voor zowel Franse- als Engelstalige zijn)
Subfolders
Voordelen:
- Makkelijk op te zetten en daarnaast ook gemakkelijk om landen / talen toe te voegen
- Geotargeting binnen Search Console is mogelijk
- Weinig onderhoud
- Uitsplitsing per taal is mogelijk (bijvoorbeeld /nl_BE/ voor Nederlandstalige Belgen en /fr_BE/ voor Franstalige Belgen).
Nadelen:
- Gebruikers zijn over het algemeen minder bekend met de URL structuur
De subfolder structuur is vaak populair onder SEO specialisten en webbouwers, omdat dit makkelijk op te zetten en te onderhouden is. Echter is het altijd maatwerk en zijn subfolders niet altijd de beste keuze voor iedere onderneming. Wanneer bijvoorbeeld een website al 10 jaar draait op een .nl domein en deze ook goed zichtbaar is binnen Google Nederland, kan het verstandig zijn om bij een uitbreiding naar Duitsland en Frankrijk te kiezen voor .com/de/ en .com/fr/, maar het Nederlandse .nl domein te behouden. Zodat deze niet gemigreerd hoeft te worden, waarbij er altijd een risico is van verlies van posities. Het is dus afhankelijk van de situatie, branche en uiteraard ook het budget.
Subdomeinen
Voordelen:
- Gemakkelijk op te zetten
- Gemakkelijk talen gescheiden te houden
- Geotargeting binnen Google Search Console mogelijk
- Mogelijkheid om verschillende serverlocaties (regio’s) te gebruiken
Nadelen
- Het onderhouden van diverse domeinen kan technisch gecompliceerd zijn
- Gebruikers zijn niet bekend met de URL structuur, .com zegt namelijk niets over de taal
URL parameters
Voordelen
- Geen
Nadelen
- Segmentatie op basis van URL’s niet mogelijk
- Geen geotargeting in Search Console
- Gebruikers herkennen de URL structuur niet
Kortom, vrijwel altijd is de subfolder of de ccTLD de meest geschikte optie. Afhankelijk van de situatie wordt er vaak een gekozen voor óf een subfolder opbouw óf een ccTLD opbouw.
Installeer een CDN (Content Delivery Network)
Iedereen weet intussen wel hoe belangrijk tegenwoordig de Core Web Vitals zijn, niet alleen voor de website rankings, maar ook zeker voor de gebruikerservaring en het conversieratio. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van CDN’s laden gebruikers een pagina vanaf een lokale server in plaats van één centrale server. Dit komt ten goede aan de laadtijd van de pagina en dus ook aan de gebruikerservaring.
Zoekwoordenonderzoek uitvoeren in het buitenland
Een zoekwoordenonderzoek in een andere taal kan een uitdaging vormen. Andere landen kunnen juist hele andere synoniemen gebruiken om te zoeken in plaats van een letterlijke vertaling vanuit de Nederlandse taal. Zo zoeken onze zuiderburen (Vlaanderen) juist op ‘frigo’ of ‘ijskast’ in plaats van ‘koelkast’. Gebruik daarom ook altijd de data van concurrenten die al goed zichtbaar zijn in het buitenland. Haal de desbetreffende concurrenten door een SEO tool zoals Ahrefs, Semrush of Majestic heen en op basis van deze data kan er een menustructuur / content plan uitgewerkt worden per productcategorie of dienst.
Lokale aspecten per taalversie
Gebruikers verwachten dat alle elementen op een website in de taal van het desbetreffende land is weergegeven. Een Duitse bezoeker verwacht dus dat de gehele website in het Duits wordt weergegeven, denk hierbij aan de URL-structuur, hoofdnavigatie, content, bestelproces etc. Wanneer bijvoorbeeld de URL-structuur in Duitsland nog opgebouwd is met Nederlandse URL slugs is dit niet alleen schadelijk voor SEO, maar ook voor de betrouwbaarheid van de website. Men verwacht immers bij een Duits domein ook Duitse URL slug:
Foutieve URL slug: https://www.voorbeeld.com/de/broeken/rood/
Juiste URL slug: https://www.voorbeeld.com/de/hose/rot/
Houdt daarnaast ook rekening met elementen zoals:
- Valuta
- Tijdzones
- Telefoonnummers (wanneer dit mogelijk is)
- Adresgegevens (wanneer dit mogelijk is)
Iemand in het Verenigd Koninkrijk verwacht immers ponden als valuta te zien en geen euro’s. Ditzelfde geldt voor de tijdzones. Specifieer dit goed per land, wanneer dit niet goed is ingeregeld, gaat dat ten koste van de betrouwbaarheid.
Hreflang-tag
Wanneer je tegen SEO specialisten de woorden ‘internationale SEO’ uitspreekt, zijn hreflang tags wellicht het eerste wat in gedachte komt. Hreflang-tags zijn namelijk essentieel voor internationale websites. Een hreflang-tag is een stukje code in de broncode van de website die Google helpt om het volgende te begrijpen:
- Op welke taalversie / markt de huidige pagina is gericht
- De alternatieve pagina’s van de huidige pagina voor gebruikers in andere landen / markten
- Een standaard versie om weer te geven voor gebruikers waar geen taalversie voor is opgezet (over het algemeen de Engelse variant)
De hreflang implementatie helpt niet alleen gebruikers naar de juiste taalversie te leiden, maar geeft ook waarde tussen pagina’s door, wat vaak een positief effect heeft op de rankings. Ieder taaldomein profiteert namelijk van de autoriteit van de andere taaldomeinen. De meest gebruikelijke manier om hreflang-tags te implementeren is in de <head> van de broncode:
Bouw autoriteit op in iedere markt
Ondanks de implementatie van hreflang-tags moeten de verschillende taalversies externe autoriteit opbouwen. Wanneer de Nederlandse versie al een sterk backlinkprofiel heeft opgebouwd door de jaren heen wordt een deel van deze waarde doorgegeven naar de andere taalversies. Stel dat er recent een nieuw domein opgezet is in Duitsland, is het backlinkprofiel van dit domein nog helemaal leeg. Om autoriteit op te bouwen in Duitsland, zijn backlinks vanuit andere Duitse domeinen essentieel. De autoriteit die in Nederland is opgebouwd heeft logischerwijs veel minder effect in de Duitse markt, aangezien het een ander land is. Een goed PR / linkbuilding plan per land is daarom een noodzakelijk onderdeel van de volledige internationale SEO strategie.
Geo-redirects? Nooit gebruiken in combinatie met SEO!
Door middel van Geo-redirect wordt een Franse gebruiker direct geredirect naar de Franse taalversie. Eigenlijk is dat juist goed toch zou je denken? Want dan landen de potentiële klanten direct op de juiste taalversie.
Er is echter een groot probleem. Google crawlt namelijk vanuit een Amerikaans IP adres, waardoor de Googlebot ook direct wordt geredirect naar de Engelse taalversie, met als resultaat dat de andere taalversies niet of minder worden gecrawld en geïndexeerd door Google.
Google is hier zelf ook duidelijk in:
Don’t use IP analysis to adapt your content. IP location analysis is difficult and generally not reliable. Furthermore, Google may not be able to crawl variations of your site properly. Most, but not all, Google crawls originate from the US, and we don’t attempt to vary the location to detect site variations.
Gebruik daarom geen Geo-redirects om gebruikers te begeleiden naar de juiste taalversie. Dit is ook niet nodig, aangezien de taalversies prima zelf voor de juiste landen ranken. Google toont namelijk geen Duitse domeinen voor Franse zoekopdrachten in Frankrijk, dan worden er uiteraard Franse domeinen getoond.
Conclusie
Een internationale SEO strategie uitwerken kan een uitdaging zijn en er is ook zeker geen standaard methode. De keuzes zijn afhankelijk van de doelstellingen en het traject. Daarnaast kunnen uiteraard ook de kosten invloed hebben op de keuze van een subdomein of subfolder. Echter zijn facetten zoals hreflang-tag implementatie en een zoekwoordenonderzoek per land altijd noodzakelijk. Kortom, een goede internationale SEO strategie / website opbouw is zeer belangrijk, niet alleen voor SEO, maar ook zeker voor de betrouwbaarheid van jouw merk in het buitenland.
Heb je advies nodig bij het jouw SEO strategie? Neem dan zeker contact op met de SEO specialisten van MvH Media.